Kruiden

Kruiden zijn seizoensgebonden en dus niet altijd voorradig.

Toch niet gevonden wat u zocht in ons vaste assortiment? Dan kan u steeds terecht op www.dvplant.be (catalogus -> kruiden). U kan uit hun assortiment kiezen en bestellen via ons. Wij houden u dan op de hoogte van beschikbaarheid of leverdatum.

Kruiden

  1. Achillea millefolium: Duizendblad
  2. Allium sativum: Knoflook
  3. Allium schoenoprasum: Bieslook
  4. Aloysia triphylla: Citroenverbena
  5. Anethum graveolens: Dille
  6. Anthriscus cerefolium: Kervel
  7. Artemisia abrotanum: Citroenkruid
  8. Artemisia drac. ‘Senior’: Dragon
  9. Asparagus officinalis: Asperge
  10. Capsicum annuum ‘Cayenne’: Cayennepeper
  11. Chamaemelum nobile: Roomse Kamille
  12. Coriandrum sativum: Koriander
  13. Cynara cardunculus: Kardoen
  14. Cynara scolymus: Artisjok
  15. Eruca (x) diplotaxis: Raketsla
  16. Fragaria vesca: Bosaardbei
  17. Fragaria vesca ‘Alexandria’: Bosaardbei
  18. Galium odoratum: Lievevrouwbedstro
  19. Helichrysum italicum: Kurriekruid
  20. Levisticum officinalis: Lavas
  21. Melissa offic. ‘Allgold’: Gele Melisse
  22. Melissa officinalis: Citroenmelisse
  23. Mentha piperita: Pepermunt
  24. Mentha spic. ‘Moroccan’: Marrokaanse Munt
  25. Ocimum bas. ‘Dark Opal’: Rode basilicum
  26. Ocimum bas. ‘Genovese’: Genovese basilicum
  27. Ocimum bas. ‘Magic Fountain’: Rode basilicum
  28. Ocimum bas. ‘Napolitano’: Reuzenbasilicum
  29. Origanum vulg. ‘Compactum’: Marjolein
  30. Origanum vulgare: Wilde marjolein
  31. Petroselinum crispum: Peterselie
  32. Petroselinum crispum ‘Italian’: Platte Peterselie
  33. Physalis peruviana: Ananaskers
  34. Portulaca oleracea: Postelein
  35. Rheum rhabarbarum: Rabarber
  36. Rosmarinus officinalis: Rozemarijn
  37. Rumex acetosa: Zuring
  38. Ruta graveolens: Wijnruit
  39. Salvia elegans ScarletPineapple: Ananassalie
  40. Salvia officinalis: Salie
  41. Satureja hortensis: Bonekruid
  42. Satureja montana: Winterbonekruid
  43. Thymus citr. ‘Lemon’: Citroentijm
  44. Thymus vulgaris: Tijm
  45. Thymus vulgaris ‘Compactum’: Kompakte tijm

Achillea millefolium: Duizendblad

Geeft een bitter, fris accent als toekruid in salades en soepen en als versiering van rauwkostschotels.

Back to Index

Allium sativum: Knoflook

De bladeren en de jonge planten kunnen gegeten worden in salades, omelet of vermengd met platte kaas. De teentjes – volledig of gepeld, rauw of gekookt – passen bij de meest verscheidene gerechten.

Back to Index

Allium schoenoprasum: Bieslook

De bladeren en de jonge planten kunnen gegeten worden in salades, omelet of vermengd met platte kaas. De teentjes – volledig of gepeld, rauw of gekookt – passen bij de meest verscheidene gerechten.

Back to Index

Aloysia triphylla: Citroenverbena

De blaadjes geven een citroenaroma aan fruitsalades, dranken en gebak, kruidenazijn …Ook voor het klaarmaken van thee, bepaalde vissoorten en gevogelte. Ook in potpourris en geurzakjes. Vorstgevoelig.

Back to Index

Anethum graveolens: Dille

Fijn gehakt blad als toekruid bij vis en vleesschotels, in sausen, soepen en salades. Niet meekoken. De bloemschermen en zaden voor het op azijn zetten van augurken en zilveruitjes.

Back to Index

Anthriscus cerefolium: Kervel

De blaadjes geven een aangename smaak aan talrijke gerechten : soep, groenten, vis, omelet, slaatjes, sausen, platte kaas. Steeds op het laatst toedienen, want koken verandert de smaak.

Back to Index

Artemisia abrotanum: Citroenkruid

Heeft geen culinair gebruik meer. Wordt vooral gebruikt vanwege zijn insektenwerende werking tegen muggen, motten en vliegen.

Back to Index

Artemisia drac. ‘Senior’: Dragon

De jonge blaadjes vers, gedroogd of uit de diepvries gebruiken in salades, vis- en vleesgerechten, koude sausen, zoals bearnaisesaus, en in kruidenboter en kruidenazijn. Heerlijke smaakmaker!

Back to Index

Asparagus officinalis: Asperge

De jonge scheuten worden bereid als groente of verwerkt in soep.

Back to Index

Capsicum annuum ‘Cayenne’: Cayennepeper

Vruchten zijn zeer scherp van smaak, voor het kruiden van gerechten. Ze zijn ingrediënt van tabasco, chili- sausen, harissa, sambaloelek en vele andere sausjes die allen om ter sterkst smaken.

Back to Index

Chamaemelum nobile: Roomse Kamille

Van de bloemen kan een heerlijke kamillethee gemaakt worden, al dan niet in combinatie met melisse. Met het aftreksel van kamille kan men een lotion voor het gezicht of een haarshampoo bereiden.

 

Back to Index

Coriandrum sativum: Koriander

De fijngehakte verse blaadjes geven smaak aan talrijke aziatische en mediterrane schotels (rijst, soepen, sauzen, moussaka, couscous,…). De zaden worden gebruikt als toekruid in de keuken en in fijne vleeswaren.

Back to Index

Cynara cardunculus: Kardoen

Goed gekend in de franse keuken. De gebleekte stengels worden als groente gegeten.

Back to Index

Cynara scolymus: Artisjok

De bloembodem en de bloemschubben worden als delicatesse gegeten.

Back to Index

Eruca (x) diplotaxis: Raketsla

De jonge, zachte blaadjes worden gebruikt in salade, op dezelfde wijze als tuinkers.Voeg enkele blaadjes toe bij saus, soep of andere groentenschotels,hetzij rauw, hetzij gekookt.

Back to Index

Fragaria vesca: Bosaardbei

De vruchtjes zijn klein, maar zeer zoet. Het blad kan toegevoegd worden aan gemengde kruidenthee. Ook medicinaal.

Back to Index

Fragaria vesca ‘Alexandria’: Bosaardbei

De vruchtjes zijn klein, maar zeer zoet. Het blad kan toegevoegd worden aan gemengde kruidenthee. Uitbundige bloei. Ook medicinaal.

Back to Index

Galium odoratum: Lievevrouwbedstro

Lievevrouwbedstro wordt gebruikt bij de bereiding van ‘Meiwijn’, sorbets, roomijs, ze geeft smaak aan dranken en likeuren, en een aftreksel van de blaadjes geeft een bijzondere smaak aan gebak. Ook medicinaal.

Back to Index

Helichrysum italicum: Kurriekruid

Een takje mag toegevoegd worden bij de bereiding van rijst en vleesschotels, sauzen en soepen. Verwijder de takjes alvorens op te dienen.

Back to Index

Levisticum officinalis: Lavas

De stengels eet men gebleekt, zoals deze van selder, of geconfijt om gebak te versieren. De blaadjes worden als toekruid gebruikt, rauw in sauzen en salades, of gebakken in groenten. Ook medicinaal.

Back to Index

Melissa offic. ‘Allgold’: Gele Melisse

Plant deze melissevariëteit niet in de volle zon. Hij heeft overigens dezelfde kwaliteiten als de soort en zijn aroma is zelfs nog meer uitgesproken.

Back to Index

Melissa officinalis: Citroenmelisse

De blaadjes zijn smaakmaker in salades of plattekaas en, toegevoegd aan het einde van het bakken, in omelet, sauzen, wit vlees of vis. Ook bruikbaar in gebak, drankjes en likeuren en in thee. Ook medicinaal.

Back to Index

Mentha piperita: Pepermunt

In kleine hoeveelheden gebruikt in salades, vis en kwark. Ook in muntsaus en thee. Vooral gebruikt als eetbare garniering van allerlei desserten met ijs, fruit, en chocolade. Ook medicinaal.

Back to Index

Mentha spic. ‘Moroccan’: Marrokaanse Munt

Vooral voor de bereiding van muntthee. Hij heeft een fijne muntgeur en -smaak. Deze munt is overheerlijk in yoghurt en in komkommersalades.

Back to Index

Ocimum bas. ‘Dark Opal’: Rode basilicum

Een sterk geurende basilicum. De purperen bladeren geven kleur en smaak aan pasta’s en rijstschotels. Toevoegen aan het einde van de bereiding.

Back to Index

Ocimum bas. ‘Genovese’: Genovese basilicum

Goed gekend in de italiaanse keuken. Gebruikt in pasta’s en lookgerechten. Overdrijf niet want de smaak gaat al snel overheersen.

Back to Index

Ocimum bas. ‘Magic Fountain’: Rode basilicum

Een sterk geurende basilicum. De purperen bladeren geven kleur en smaak aan pasta’s en rijstschotels. Toevoegen aan het einde van de bereiding.

Back to Index

Ocimum bas. ‘Napolitano’: Reuzenbasilicum

Goed gekend in de italiaanse keuken. Gebruikt in pasta’s en lookgerechten. Overdrijf niet want de smaak gaat al snel overheersen.

Back to Index

Origanum vulg. ‘Compactum’: Marjolein

Zelfde gebruik als wilde marjolein in vleesgerechten, groenten, vis, tomaten en pizza’s. Kan ook in de winter vers geplukt worden. Heeft een zeer mooie bloei!

Back to Index

Origanum vulgare: Wilde marjolein

Geeft smaak aan gehakt, sauzen, tomaten, vis, lamsvlees, wildgebraad, groen- ten en natuurlijk pizza’s. Pas op het einde van de bereiding toevoegen. Ook als thee en etherische olie gebruikt. Medicinaal.

Back to Index

Petroselinum crispum: Peterselie

Versnipperde takjes en blaadjes versieren salades, groenten, omeletten, mosselen, boter, soepen,… Slechts op het einde van de bereiding toevoegen. Invriezen om te bewaren.

 

Back to Index

Petroselinum crispum ‘Italian’: Platte Peterselie

Versnipperde takjes en blaadjes versieren salades, groenten, omeletten, mosselen, boter, soepen,… Slechts op het einde van de bereiding toevoegen. Invriezen om te bewaren.

Back to Index

Physalis peruviana: Ananaskers

Draagt gele vruchten ter grootte van een kers met een smaak tussen kiwi en ananas. Na de oogst kunnen takken gedroogd worden om in droogboeketten te gebruiken.

Back to Index

Portulaca oleracea: Postelein

De blaadjes, in salades vermengd, geven een verfrissende smaak. Men kan ze ook koken en klaarmaken als groente.

 

Back to Index

Rheum rhabarbarum: Rabarber

De stengels worden gestoofd om rabarbermoes, konfituur of siroop te bereiden. Om het zuur te neutraliseren kan men enkele stengels van engelwortel toevoegen om de hoeveelheid suiker te verminderen.

 

Back to Index

Rosmarinus officinalis: Rozemarijn

De blaadjes geven smaak aan marinades, vleesschotels, gevogelte, vis, rauwkost, slaatjes en sauzen. In kleine hoeveelheden gebruiken. Enkele takjes op de barbecue doen de omgeving heerlijk geuren. Medicinaal.

Back to Index

Rumex acetosa: Zuring

Zuring of zurkel geeft een wat zure smaak aan soepen, sauzen, omeletten, aardappelen, … Bestrooi salades en rauwkost met versnipperde jonge blaadjes of voeg enkele blaadjes toe aan spinazie.

Back to Index

Ruta graveolens: Wijnruit

Verjaagt katten. Zet enkele planten op de plaats waar katten hun behoefte doen en ze zullen een ander plaatsje zoeken. Heeft geen culinaire toepassing meer. Het sap, in combinatie met zonlicht, kan brandwonden veroorzaken.

Back to Index

Salvia elegans ScarletPineapple: Ananassalie

De versnipperde bladeren geven smaak, en de eetbare rode bloemen geven kleur aan fruitsalades. De bladeren verliezen hun ananassmaak in warme bereidingen. Zeer aromatische plant.

Back to Index

Salvia officinalis: Salie

Salie geeft smaak aan wit vlees, vis, sauzen, vullingen, charcuterie, groenten, kaasbereidingen en soepen. In thee en kruidenazijn. Medicinale plant. Gebruikt in de parfumerie en in de aromatherapie.

Back to Index

Satureja hortensis: Bonekruid

Gebruik bonenkruid met mate in ragouts, varkensgebraad, wild en moeilijker verteerbare vleessoorten, bij bonen en koolsoorten. Ook in azijn. Medicinaal.

Back to Index

Satureja montana: Winterbonekruid

Gebruik bonenkruid met mate in ragouts, varkensgebraad, wild en moeilijker verteerbare vleessoorten, bij bonen en koolsoorten. Ook in azijn. Medicinaal.

Back to Index

Thymus citr. ‘Lemon’: Citroentijm

Vooral om smaak te geven aan visschotels, vullingen van gevogelte, aan groenten en aan fruitsalades. Medicinaal.

Back to Index

Thymus vulgaris: Tijm

De blaadjes en de bloemen geven smaak aan geroosterd vlees, ragouts en sausschotels, vis en groenten, geitenkazen en zelfs sorbet. Ook in thee en om honing, azijn, kruidenolie, boter,… smaak te geven. Medicinaal.

Back to Index

Thymus vulgaris ‘Compactum’: Kompakte tijm

De blaadjes en de bloemen geven smaak aan geroosterd vlees, ragouts en sausschotels, vis en groenten, geitenkazen en zelfs sorbet. Ook in thee en om honig, azijn, kruidenolie , boter… smaak te geven. Medicinaal

Back to Index

Duizendblad
Knoflook
Bieslook
Citroenverbena
Dille
Kervel
Citroenkruid
Dragon
Asperge
Cayennepeper
Roomse Kamille
Koriander
Kardoen
Artisjok
Raketsla
Bosaardbei
Lievevrouwbedstro
Kurriekruid
Lavas
Gele Melisse
Citroenmelisse
Pepermunt
Marrokaanse Munt
Rode basilicum
Genovese basicilum
Rode basilicum
Reuzebasilicum
Marjolein
Wilde marjolein
Peterselie
Platte peterselie
Ananaskers
Postelein
Rabarber
Rozemarijn
Zuring
Wijnruit
Ananassalie
Salie
Bonekruid
Winterbonekruid
citroentijm
Tijm
Kompakte tijm