Haagplanten

Reeds jaren geleden hebben wij een expopark aangeplant met 42 soorten.
Gaande van klein, midden tot hoog én geschoren zoals het hoort.
Hierdoor is het voor U gemakkelijk en overzichtelijk om uw keuze te maken.
Kom langs en maak uw weloverwogen keuze!
Een haag plant men tenslotte om voor vele jaren uw privacy te waarborgen…

Acer campestre

Zeer goede en sterke haagplant. Groeit ook in halfschaduw. De iets lossere groeiwijze geeft een charmant landelijk karakter. Kan ook gebruikt worden in gemengde hagen, zoals met haagbeuk, meidoorn, beuk enz. Prachtige herfstverkleuring van geel en oranje naar rood. Bladverliezend in de winter.

Plantafstand: 5 planten per lopende meter.


Back to Index

Berberis ‘Powwow’

Berberis met rechtopgaande takken. Hierdoor kan men een smalle haag behouden. In de lente zijn de blaadjes citroengeel, naar de zomer toe worden ze lichtgroen. Bladverliezend in de winter. Opgepast: er zitten doornen aan!. Scheren in juni en september.

Plantafstand: om de 30cm.


Back to Index

Berberis thunb. ‘Atropurpurea’

Zeer stekelig haagje met purper-rood blad in de zomer. Bladverliezend in de winter. Geschikt voor hagen tot maximum 120cm hoogte. Scheren 2x per jaar in juni en september.

Plantafstand: 5 planten per lopende meter.


Back to Index

Bloeiende haag

Door verschillende bloeiende heesters op één rij te planten, bekomt men een bloeiende haag. Deze kan men los laten doorgroeien of strak scheren. Wissel de soorten naargelang het bloeitijdstip en U heeft een haag die maandenlang bloeit.

Plantafstand: om de 70cm.


Back to Index

Buxus sempervirens

De welbekende, rustieke palm als afboording langs paden en om perkjes in te delen. Blijft wintergroen, traag groeiend, dus enkel geschikt voor kleine haagjes. 2x scheren per jaar is voldoende: juni en september. Verdraagt geen natte grond.

Plantafstand: 7 plantenper lopende meter.


Back to Index

Carpinus betulus

Haagbeuk Makkelijke en sterke groeier, verdraagt zware en nattere grond. Groeit ook in halfschaduw. Volledig bladverliezend in de winter. Het plaatsen van palen om de 3 à 4 m met steundraden, is aan te bevelen.

Plantafstand: 5 planten per lopende meter.


Back to Index

Chamaecyparis I. ‘Columnaris’

De staal blauwe kleur is jaarrond mooi. Geschikt voor hagen van 100cm tot 200cm en meer. Verdraagt geen natte grond. Deze haag garandeert een goede privacy door zijn dichte structuur. Scheren 2x per jaar, in juni en september.

Plantafstand: om de 70cm.


Back to Index

Chameacyparis I. ‘Yvonne’

Zuivergele haagconifeer. Compacte groeivorm waardoor de privacy gewaarborgd is. Blijft mooi geel in de winter. Scheren 2x per jaar in juni en september.

Plantafstand: om de 70cm.


Back to Index

Cornus alba ‘Elegantissima’

Het prachtig groen/wit gevlekt blad geeft een mooie kleurtoets aan de tuin. In de winter zijn de takken rood/bruin. Deze plant is wel bladverliezend in de winter. Scheren 2x per jaar, in juni en september.

Plantafstand: om de 60cm.


Back to Index

Crataegus monogyna

Meidoorn Ondoordringbare haag dankzij de doornen. Kleine groene blaadjes in de zomer,bladverliezend in de winter. Een haag met een landelijk karakter. Kan ook gebruikt worden in gemengde hagen, zoals met haagbeuk, spaanse aak, beuk enz.

Plantafstand: 5 planten per lopende meter.


Back to Index

Cupressocyparis I. ‘Castlew. Gold’

Snelgroeiende haagconifeer. Deze conifeer groeit tot 80cm per jaar. Door veelvuldige snoei bekomt men een mooie gesloten haag. Scheren 2x per jaar, in juni en september. Zuiver geel in de zomer, donkerder geel in de winter.

Plantafstand: om de 60cm.


Back to Index

Eleagnus ebbingei ‘Limelight’

Men kan hier een mooie dichtgevulde haag mee maken.Het geel/groene blad geeft een zacht contrast met het groene gazon. Kleine witte bloempjes in september die heerlijk geparfumeerd zijn. Volledig bladhoudend in de winter. Scheren 2x per jaar: juni en september. Kan ook gebruikt worden als bladhoudende heester of in een gemengde losse haag.

Plantafstand: om de 60cm.


Back to Index

Corylus maxima ‘Purpurea’

Voor losse spontane hagen. Neemt wel veel ruimte in beslag, hierdoor is deze haagvorm meer geschikt voor grote, landelijke tuinen en houtwallen. Bordeau-rood blad in de zomer, bladverliezend in de winter. De heerlijke hazelnootjes kan men plukken of oprapen in oktober. Verdraagt sterke snoei, mag gerust tot op 30cm van de grond afgezaagd worden in de winter. De jonge sterke scheuten verschijnen dan in de lente. Deze snoei moet maar eens in de 10jaar gebeuren. Haalt een hoogte van 3 tot 4m.

Plantafstand: om de 80cm.


Back to Index

Eleagnus ebbingei

Sterke haagplant met donkergroen blad, zilverkleurig langs de onderzijde. Kleine witte bloempjes in september die heerlijk geparfumeerd zijn. Bladhoudend in de winter. Scheren 2x per jaar in juni en september.

Plantafstand: om de 60cm.

 


Back to Index

Fagus sylv. ‘Purpurea’

Beukenhaag met bordeau-rood blad in de zomer. Het bruine blad blijft in de winter aan de takken hangen en wordt pas in de lente door het nieuwe blad afgestoten. Planten in normale,goed doorlatende tuingrond. Scheren 2x per jaar, in juni en september.

Plantafstand: 5 planten per lopende meter.


Back to Index

Fagus sylvatica

Groene beuk Beukenhaag met groen blad in de zomer. Het bruine blad blijft in de winter aan de takken hangen en wordt pas in de lente door het nieuwe blad afgestoten. Planten in normale, goed doorlatende tuingrond. Scheren 2x per jaar, in juni en september.

Plantafstand: 5 planten per lopende meter.


Back to Index

Fargesia murielae

Groenblijvende bamboe die als haag kan gebruikt worden. Maakt een dichte structuur waardoor de haag ondoorzichtbaar wordt. Mag in volle zon tot schaduwrijke plaatsen geplant worden. Groenblijvend in de winter. Geen onderhoud noodzakelijk.

Plantafstand: om de 70cm.


Back to Index

Hedera helix hibernica

Mooie groenblijvende haag, ideaal om in de afsluiting te plaatsen. Groeit ± 40/50 cm per jaar. Kan zowel in de zon als schaduw. 1 maal per jaar scheren. Belangrijk: Voorzie de omheining steeds van een bovenbuis!

Plantafstand: om de 30cm.


Back to Index

Hypericum frondosum ‘Buttercup’

Kan gebruikt worden als klein haagje of als afscheiding tussen terras, gazon, groentetuin en beplantingen. Bloeit de ganse zomer tot laat in de herfst met een overvloed van gele bloempjes. Snoeien op 25cm in maart.

Plantafstand: om de 40cm.


Back to Index

Hypericum ‘Hidcote’

Kan gebruikt worden als afscheiding tussen terras, gazon, groententuin en beplantingen. Bloeit uitbundig begin van de zomer en herbloeit nog eens in september. Terugsnoeien op 30cm in maart.

Plantafstand: om de 60cm.

 

 

 

 


Back to Index

Lavendula ang. ‘Munstead’

Ideaal om een lage, bloeiende haag mee te maken. Het blauwgrijze blad is decoratief in de winter en de zomer. De prachtige blauwe bloemen en de heerlijke geur geven een bijkomende waarde aan het begin van de zomer. Kort snoeien tot op 25cm in maart. Na de bloei de uitgebloeide stengels en de helft van de struik afknippen. Nooit kort snoeien voor de winter! Plantafstand: om de 30cm.


Back to Index

Lonicera ‘Red tips’

Zoals Lonicera Maigrün en Elegant maar met donkergroen blad waarvan de groeipunten paars-rood gekleurd zijn. Ook ongeveer 4x scheren per jaar en enkel geschikt voor haagjes tot ongeveer 80cm hoogte. Kan ook gebruikt worden im blokken of organische vormen te scheren. Bladhoudend in de winter. Gemakkelijke plant die ook op slechtere grond kan toegepast worden.

Plantafstand: om de 30cm.


Back to Index

Miscanthus Floridulus

Hoge grassoort die ook als afscherming kan gebruikt worden. Bladverliezend in de winter. De droge delen wegsnijden in februari. De jonge scheuten die vanaf maart beginnen te groeien, hebben in juni reeds een hoogte van twee meter bereikt. Ze bereiken in totaal een hoogte tussen twee en drie meter.

Plantafstand: om de 50cm.


Back to Index

Ligustrum oval. ‘Aureum’

Een van de meest gekende groenblijvende hagen. Kan voor kleine haagjes van 60cm tot hoge van 200cm en meer. Bladhoudend tijdens een normale winter. In een heel strenge winter kan het blad afvallen maar komt terug in de lente. Scheren 2x per jaar, in juni en september. Men mag ook meerdere keren scheren. Deze hagen wortelen niet diep, dus oppassen met onkruidbestrijdingsmiddelen aan de voet van de planten.

Plantafstand: 5 planten per lopende meter.


Back to Index

Ligustrum ovalifolium

Groene liguster Een van de meest gekende groenblijvende hagen. Kan voor kleine haagjes van 60cm tot hoge van 200cm en meer. Groenblijvend tijdens normale winters. In een heel strenge winter kan het blad afvallen maar komt terug in de lente. Scheren 2x per jaar, in juni en september. Men mag ook meerdere keren scheren. Deze hagen wortelen niet diep, dus oppassen met onkruidbestrijdingsmiddelen aan de voet van de planten.

Plantafstand: 5 planten per lopende meter.


Back to Index

Lonicera nit. ‘Elegant’

Deze planten lijken heel goed op buxus en kan deze dan ook prima vervangen. In tegenstelling tot buxus kan men lonicera ook gebruiken op nattere of slechtere grond. Lonicera groeit wel veel vlugger dan buxus en moet daarom meer gesnoeid worden. Dit betekent ongeveer 4x per jaar: april, juli, augustus en eind september. Blijft mooi groen in de winter. Lonicera kan enkel voor kleine haagjes tot een maximale hoogte van 80cm gebruikt worden. Bladhoudend in de winter. Men kan er ook mooie groenblijvende blokken mee maken vb. rondom bomen. Of in organische vormen scheren vb. in een moderne tuin. De variëteit Lonicera Elegant is donkerder groen van blad dan de variëteit Maigrün.

Plantafstand: om de 30cm.


Back to Index

Lonicera nit. ‘Maigrün’

Lijkt heel goed op buxus en kan deze dan ook prima vervangen. In tegenstelling tot buxus kan men Lonicera ook gebruiken op nattere of slechtere grond. Lonicera groeit wel veel vluggere dan buxus en moet daarom meer gesnoeid worden. Dit betekend ongeveer 4x per jaar:april, juni,augustus en eind september. Blijft mooi groen in de winter. Maximale hoogte van de haagjes bedraagt 60cm. Men kan er ook mooie groenblijvende blokken mee maken vb. rond bomen. Of in organische vormen scheren vb. in een moderne tuin.

Plantafstand: om de 30cm.


Back to Index

Populus nigra ‘Italica’

Italiaanse populier. Voor smalle, hoogopgaande hagen. Kan op vochtige percelen groeien. Tijdens de winter alle zijtakken wegsnoeien tot tegen de stam en de stam afzagen op de gewenste hoogte. Dit moet niet jaarlijks gebeuren maar kan om de 2 of 3 jaar. Bladverliezend in de winter.

Plantafstand: om de 80cm.

 


Back to Index

Potentilla frut. ‘Goldfinger’

Ganzerik. Bloeit uitbundig geel gans de zomer tot diep in de herfst. Niet ziekte-of insektengevoelig. Eenvoudig van onderhoud door te snoeien in maart tot op 25/30cm hoogte. De haagjes worden ongeveer 80cm hoog. Bladverliezend in de winter.

 

Plantafstand: om de 40cm.


Back to Index

Prunus laur. ‘Rotundifolia’

Laurierkers. Klassieke groenblijvende haag. Maakt een dichte structuur waardoor de haag ondoordringbaar wordt voor de mens. Deze haag groeit goed op iedere grondsoort maar verdraagt geen natte grond. Ze groeit ook goed op plaatsen met lichte schaduw. Men kan er hagen mee maken vanaf 100cm tot 2m en meer. Scheren gebeurt 2x per jaar in juni en september. Blijft mooi groen in de winter.

Plantafstand: om de 80cm.


Back to Index

Prunus lusitanica

Portugese laurierkers. Het blinkende, donkergroene blad geeft een mooie achtergrond voor planten- en bloemenborders. Bladhoudend in de winter. Scheren 2x per jaar in juni en september.

Plantafstand: om de 60cm.


Back to Index

Prunus Otto Luyken

Ideale laurier voor laagblijvende hagen of blokbeplantingen Blinkend donkergroen blad gans het jaar. Witte welriekende bloempjes in de lente. Scheren in juni en september.

Plantafstand: om de 50cm.


Back to Index

Spirea Arguta

Spirea die door zijn fijne takstructuur een mooi vaste haag kan vormen. Prachtig witte bloempjes in de lente met ook nog eens een heerlijk parfum. In iedere normale tuingrond in volle zon of halfschaduw. Bladverliezend in de winter. 1x scheren na de bloei, een 2x in september indien men dit noodzakelijk vindt.

Plantafstand: om de 60cm

 


Back to Index

Spirea bumalda ‘Anthony Waterer’

Geschikt voor kleine haagjes tot 80cm hoogte. Bloeit met roze bloemschermen van juli tot september. Snoeien op 30cm hoogte in maart. Bladverliezend in de winter.

 

Plantafstand: om de 40cm.


Back to Index

Taxus baccata

De allerbeste haagplant, jaarrond mooi donkergroen en een zeer dichte groeiwijze, ook in de schaduw. Deze haagsoort gaat generaties mee. Verdraagt geen natte grond. Scheren : 2x per jaar, in juni en september. Geschikt voor kleine hagen vanaf 60cm tot hoge van 2m en meer. Taxus is giftig voor paarden, schapen en koeien, dus niet naast een weide aanplanten en het snoeiafval niet in een weide storten.

Plantafstand: om de 40cm.


Back to Index

Thuja occidentalis ‘Smaragd’

Slanke haagspar met een matige groeisnelheid. Geschikt voor hagen vanaf 100cm tot 200cm en meer. Blijft mooi groen in de winter. Scheren in september.

Plantafstand: om de 60cm.

 


Back to Index

Thuja occidentalis ‘Brabant’

Levensboom. Een aanrader onder de haagsparren. Stelt niet veel eisen aan de grond. Mag op vochtige plaatsen geplant worden en verdraagt wat schaduw. Men kan er hagen mee maken vanaf 80cm hoogte tot meer dan 2m. De kleur verandert van grasgroen in de zomer naar brons in de winter. Scheren gebeurt 2x per jaar, in juni en september. Bij het scheren komt er een aangename geur vrij. Groeit 40/50cm per jaar bij.

Plantafstand: om de 70cm.


Back to Index

Thuja plicata ‘Atrovirens’

Levensboom. Goed geschikt voor smalle, ondoorzichtige hagen. Blijft mooi groen in de winter. Men kan er hagen mee maken vanaf 80cm tot meer dan 2 m. scheren gebeurt best 2x per jaar. Een eerste keer in juni en een tweede keer in september.

Plantafstand: om de 70cm.

 


Back to Index

Viburnum tinus

Sneeuwbal Een van de beste nieuwigheden als haagplant. Witte bloemen van december tot eind april. Snoeien of scheren na de bloei. Zorg dat de haag zeker gesnoeid is voor half juni om het volgende voorjaar bloemen te hebben. Geschikt voor hagen tot ongeveer 150cm hoogte. Bladhoudend in de winter.

Plantafstand: om de 60cm.

 


Back to Index

Pyracantha cocc. ‘Red Column’

Vuurdoorn. Groenblijvende haag met doornen. Witte bloempjes in de lente en rode bessen in de herfst en de winter. Door de doornen ondoordringbaar voor de mens en grote dieren. Scheren 1x of 2x per jaar.

Plantafstand: om de 40cm.

 

 


Back to Index

Aucuba japonica Variegata

Groeiwijze zoals de laurierkers maar trager. Kan zowel in de zon als de schaduw geplant worden. Groeit ook goed bij sterk vervuilde lucht zoals in stadstuinen en parken. Bladhoudend in de winter. Scheren 2x per jaar in juni en september.

Plantafstand: om de 70cm.


Back to Index

Chamaecyparis I. ‘Columnaris’

De staal blauwe kleur is jaarrond mooi. Geschikt voor hagen van 100cm tot 200cm en meer. Verdraagt geen natte grond. Deze haag garandeert een goede privacy door zijn dichte structuur. Scheren 2x per jaar, in juni en september.

Plantafstand: om de 70cm.


Back to Index

Salix Rosmarinifolia

Ideaal voor op nattere gronden. Het fijne, langwerpige blad met zilverkleurige onderkant geeft mooie schakeringen. Bladverliezend in de winter. Scheren naargelang de groei of jaarlijks kort zetten op 50cm hoogte in februari/maart.

Plantafstand: om de 40cm


Back to Index

Cotoneaster franchetii

Donkergroene blaadjes met zilver aan de onderkant. In de herfst oranje-rode bessen welke vogels aantrekken. Volledig bladhoudend in de winter. Kan ook gebruikt worden in losse, gemengde hagen. Scheren 2x per jaar in juni en september.

Plantafstand: om de 70cm.


Back to Index

Photinia fraseri ‘Red Robin’

Eén van de nieuwe bladhoudende hagen. De jonge topscheuten zijn bloedrood en verkleuren later naar donkergroen. Men kan er hagen mee maken vanaf 100cm tot 200cm en meer. Verdraagt forse snoei. Stelt geen hoge eisen aan de grond. Relatief snelle groeier.

Plantafstand: om de 80cm.


Back to Index